Bespaar nu op energie met raamisolatie 

Doe mee met de pilot en isoleer ramen met enkelglas 

Door ramen van enkelglas gaat veel warmte verloren. Daarom lanceren Stichting Duurzaam Den Haag en TNO in Den Haag de pilot raamisolatie, waarbij er drie tijdelijke oplossingen worden geboden voor isolatie van enkelglas. Deelnemers aan dit project kunnen zich momenteel aanmelden. De uitvoering van de pilot start in oktober. Ook is de organisatie nog op zoek naar bewoners die als vrijwilligers willen helpen bij het plaatsen van het isolatiemateriaal bij bewoners die dit zelf niet kunnen. 

Niet iedereen kan enkelglas vervangen 

Het is niet voor iedereen mogelijk om de ramen van hun woning te vervangen voor goed isolerende ramen met HR++ glas. Als je in een huurhuis woont, ben je hierin afhankelijk van de woningcorporatie of de huisbaas. Die staan meestal niet meteen te trappelen om de ramen te vervangen. Terwijl de noodzaak groter wordt met de stijgende energieprijzen. Julian Sirre uit Bezuidenhout herkent dit. Hij heeft zich al aangemeld voor de pilot: ‘Dit zou mij ongelofelijk helpen. Ik huur een doorzonflat en de verhuurder wil geen dubbelglas plaatsen. Helaas heb ik weinig vermogen, dus de aankomende energierekening baart mij zorgen.’ Voor woningeigenaren is het vervangen van de ramen ook financieel niet altijd mogelijk. Zij kunnen ook meedoen met deze pilot.  

Drie manieren van tijdelijk isoleren 

Er zijn door TNO drie manieren bedacht die passen bij verschillende soorten en groottes van ramen. Reinder Boon, Duurzaam Den Haag: ‘Met een föhn en een schaar kan je aan de slag! De voorzetramen bevatten raamfolie, wat binnen een paar minuten föhnen straktrekt. Daarna ziet het eruit als een mooi doorzichtig raam. Met het voorzetraam voor je raam wordt er rond de 50% minder warmte verloren. Ik raad daarom iedereen met ramen met enkelglas aan om mee te doen!’ De drie manieren van isoleren worden uitgelegd in deze video van TNO

Doe mee met de pilot  

Bewoners van Den Haag kunnen zich aanmelden voor de pilot op duurzaamdenhaag.nl/pilot-raamisolatie. Na aanmelding volgt er een korte training in oktober waarna ze de isolatiematerialen ontvangen om mee aan de slag te gaan. Stichting Duurzaam Den Haag roept ook mensen op om zich te melden als vrijwilliger voor dit project. Aanmelden als deelnemer of vrijwilliger kan tot 30 september 2022. Er is plek voor 100 deelnemers. Mocht er een groot aantal aanmeldingen zijn wordt er gekeken naar uitbreiding van de pilot. 

Over stichting Duurzaam Den Haag 

Duurzaam Den Haag is jouw partner in duurzaam doen! Als onafhankelijke stichting staan ze dicht bij bewoners, delen ze kennis over duurzaamheid en inspireren ze om in huis en in de buurt duurzaam aan de slag te gaan. Hun focus ligt met name op energiebesparing, het opwekken en gebruiken van schone energie en het vergroenen van de stad.    

Back to top