Sprekende oorlogsherdenking in de Hyacinttuin op donderdag 4 mei

This event has ended

Op donderdag 4 mei wordt er om 13.00 uur ook in de Hyacinttuin stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Twee overlevende tijdgetuigen praten dan over hun vroegere Joodse klasgenootje en vriendinnetje Greetje Cohen (11 jaar) en haar broertje Jaap (7 jaar), en over de oorlogsjaren in de Bloemen- en Bomenbuurt. Greetje en Jaap werden in de oorlog via Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz, net als meer dan 40 andere Joodse kinderen uit de wijk.

Je bent van harte uitgenodigd om deze herdenking bij te wonen.

De sprekende herdenking maakt onderdeel uit van het jaarlijkse landelijke programma Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet op 3, 4 en 5 mei. In heel Den Haag en in heel Nederland vertellen tijdgetuigen, historici, onderzoekers, schrijvers en bewoners van huizen dan persoonlijke verhalen over de vervolging van de Joden, onderduik en verzet.

Burgemeester Jan van Zanen heeft vorig jaar in de Hyacinttuin een speciaal herdenkingsbord voor Greetje en Jaap onthuld op de plek waar zij vroeger op de kleuterschool hebben gezeten. ‘Het ontrukt de namen van de slachtoffers van de massamoord op de Joden en Sinti en Roma aan de vergetelheid,’ aldus burgemeester Jan van Zanen bij de onthulling.

Op 20 april zijn er voor de vroegere woning van het gezin Cohen-Fresco in de Berberisstraat 20 ook vier Stolpersteine gelegd voor Greetje en Jaap Cohen en hun vader en moeder.

Lees hier het hele verhaal:

Back to top