Nieuws

Bespaar nu op energie met raamisolatie 

Doe mee met de pilot en isoleer ramen met enkelglas 

Door ramen van enkelglas gaat veel warmte verloren. Daarom lanceren Stichting Duurzaam Den Haag en TNO in Den Haag de pilot raamisolatie, waarbij er drie tijdelijke oplossingen worden geboden voor isolatie van enkelglas. Deelnemers aan dit project kunnen zich momenteel aanmelden. De uitvoering van de pilot start in oktober. Ook is de organisatie nog op zoek naar bewoners die als vrijwilligers willen helpen bij het plaatsen van het isolatiemateriaal bij bewoners die dit zelf niet kunnen. 

Niet iedereen kan enkelglas vervangen 

Het is niet voor iedereen mogelijk om de ramen van hun woning te vervangen voor goed isolerende ramen met HR++ glas. Als je in een huurhuis woont, ben je hierin afhankelijk van de woningcorporatie of de huisbaas. Die staan meestal niet meteen te trappelen om de ramen te vervangen. Terwijl de noodzaak groter wordt met de stijgende energieprijzen. Julian Sirre uit Bezuidenhout herkent dit. Hij heeft zich al aangemeld voor de pilot: ‘Dit zou mij ongelofelijk helpen. Ik huur een doorzonflat en de verhuurder wil geen dubbelglas plaatsen. Helaas heb ik weinig vermogen, dus de aankomende energierekening baart mij zorgen.’ Voor woningeigenaren is het vervangen van de ramen ook financieel niet altijd mogelijk. Zij kunnen ook meedoen met deze pilot.  

Drie manieren van tijdelijk isoleren 

Er zijn door TNO drie manieren bedacht die passen bij verschillende soorten en groottes van ramen. Reinder Boon, Duurzaam Den Haag: ‘Met een föhn en een schaar kan je aan de slag! De voorzetramen bevatten raamfolie, wat binnen een paar minuten föhnen straktrekt. Daarna ziet het eruit als een mooi doorzichtig raam. Met het voorzetraam voor je raam wordt er rond de 50% minder warmte verloren. Ik raad daarom iedereen met ramen met enkelglas aan om mee te doen!’ De drie manieren van isoleren worden uitgelegd in deze video van TNO

Doe mee met de pilot  

Bewoners van Den Haag kunnen zich aanmelden voor de pilot op duurzaamdenhaag.nl/pilot-raamisolatie. Na aanmelding volgt er een korte training in oktober waarna ze de isolatiematerialen ontvangen om mee aan de slag te gaan. Stichting Duurzaam Den Haag roept ook mensen op om zich te melden als vrijwilliger voor dit project. Aanmelden als deelnemer of vrijwilliger kan tot 30 september 2022. Er is plek voor 100 deelnemers. Mocht er een groot aantal aanmeldingen zijn wordt er gekeken naar uitbreiding van de pilot. 

Over stichting Duurzaam Den Haag 

Duurzaam Den Haag is jouw partner in duurzaam doen! Als onafhankelijke stichting staan ze dicht bij bewoners, delen ze kennis over duurzaamheid en inspireren ze om in huis en in de buurt duurzaam aan de slag te gaan. Hun focus ligt met name op energiebesparing, het opwekken en gebruiken van schone energie en het vergroenen van de stad.    

De Buurtband gaat door!

Sinds een jaar repeteert in Wijkcentrum de Hyacint de Buurtband. Een wel heel leuk muziekproject. Buurtbewoners en mensen met een beperking maken gezamenlijk muziek onder leiding van bandleider Dennis. De Buurtband is er voor zowel ervaren muzikanten als mensen die nog nooit iets met muziek hebben gedaan. Neem je eigen instrument mee of speel mee op zelfgemaakte instrumenten. We bouwen samen een repertoire op om vervolgens op te treden. Voor meer info; bel 070-3051919 of mail naar vtvdenhaag@vtvzhn.nl

Bekijk hier een filmpje van Omroep West over De Buurtband:

DIGITAAL spreekuur

Het DIGITALE spreekuur is er voor alle wijkbewoners die vertrouwd willen raken met het gebruik van de computer/tablet en/of mobiele telefoon en de mogelijkheden er van willen ontdekken. 

Tijdens het digitale spreekuur helpen de vrijwilligers van Wijkz je met vragen over internet, email, telefoon instellen, sociale media en meer.

Wijkcentrum ‘t Lindenkwadrant
2e Braamstraat 6 in Den Haag

vrije inloop:
Vrijdag 10-12 uur

op afspraak:
ma en do 10-12 uur

Wijkcentrum de Regenvalk
 Regentesseplein 148 in Den Haag

Alleen op afspraak:
ma en do 10-12 uur

Afspraak inplannen?
Bel 070 2052660

Programma Wijkfestival Bloemenbuurt

Het programma van Wijkfestival Bloemenbuurt is bekend. En dit is er allemaal te doen!

Programma Wijkfestival Bloemenbuurt
Zaterdag 17 september 2022
van 13:00 tot 18:00 uur

DE HELE MIDDAG

Kinderactiviteiten
Leef je uit op het springkussen. Altijd leuk! Ben je creatief? Doe dan mee met de schilderwedstrijd. En laat je talent zien. Kom smullen van limonade en Franse crêpes chocolat.

Minimarkt
Kraampjes van lokale ondernemers.

In beweging
In de Hyacinttuin ligt al jaren een jeu de boulesbaan. Tijd om die te ontdekken en een balletje te gooien. Arjen geeft zo nodig uitleg.
Of laat je verleiden door een demonstratie Tai Chi. Deze Chinese bewegingskunst is goed voor de gezondheid.

Eten & drinken
De bar is open voor koffie, thee & limonade.

Live muziek
Peer brengt het festival in Franse sferen met zijn accordeonmuziek, gedurende de middag.

Onthulling gedenkbord
Om 14:00 uur onthult burgemeester Van Zanen het gedenkbord ‘verdwenen Joodse kinderen uit de Bloemenbuurt’ in de Hyacinttuin.

Rad van Fortuin
Om 15:00 uur draaien we aan het rad van fortuin. Maak kans op mooie prijzen.
(loten €1,-).

Schilderwedstrijd
Start schilderen om 14:30 uur. En om 15:30 uur bekendmaking winnaars schilderwedstrijd.

Bloemenkoor
Om 16:15 uur zingt het Bloemenkoor Franse chansons onder begeleiding van Nardizz
en o.l.v. Sarah Mareels. Oh la la, ken je klassiekers. Zing je mee?

Locatie
Wijkcentrum De Hyacint & Hyacinttuin,
Anemoonstraat 25 in Den Haag.

Dance Unlimited 2022 

We kunnen weer! Na 3 jaar van afwezigheid vindt eindelijk de 10e editie van Dance Unlimited plaats. Misschien wel het leukste dansfeest van Den Haag.

Van 21.00 tot 01.00 uur kan in het Koorenhuis, Prinsegracht 27, lekker gedanst worden op de muziek van DJ Nijkie (grote zaal) en ons eigen VTV disco team (foyer). Kom dansen op vrijdag 16 september!

Dance Unlimited is hèt uitgaansspektakel waarbij mensen met en zonder beperking samen kunnen dansen en feesten. Naast een leuke mix aan gasten kan er gedanst worden op een verlichte dansvloer en kun je jouw unieke feestmomenten vastleggen in de photobooth 
 
Stichting VTV heeft het initiatief voor dit dansevenement genomen om mensen met een beperking ook de kans te bieden op een avondje stappen. En daarbij zijn ook mensen zonder beperking van harte welkom! Juist de mix van mensen met en zonder beperking maakt deze avond zo bijzonder en een onvergetelijke ervaring. Laat je verrassen!

Datum  : vrijdag 16 september 2022

Tijd        : 21.00 tot 01.00 uur

Locatie : Het Koorenhuis

Een kaartje voor Dance Unlimited kost € 12,50 in de voorverkoop en € 15,00 aan de deur (inclusief 2 drankjes en hapjes).  

Info & Tickets : www.wijzijnvtv.nl/danceunlimited of kom langs bij Parkoers op de Marie Heinenweg 3, in het Haagse Zuiderpark. 

Dance Unlimited wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag, het Postcodeloterij buurtfonds en het Koorenhuis

Dance Unlimited is een initiatief van stichting VTV, vrijetijdsbesteding voor mensen met een beperking.  

Meer Bewegen voor Ouderen SEGBROEK

In ’t Lindenkwadrant, aan de Braamstraat 6, wordt er MBvO gegeven door gediplomeerde docenten.

Er worden allerlei beweegoefeningen aangeboden, waarbij gebruik wordt gemaakt van ballen, hoepels, touwtjes, ringen etc. Het gaat erom gevoel te krijgen voor allerlei bewegingen, en inspanning af te wisselen met ontspanning.      
Alle gewrichten en spieren komen hierbij in beweging. Soms wordt er ook met muziek gewerkt.         
Ook heel erg gezellig om elkaar te ontmoeten en nadien koffie of thee met elkaar te drinken.

Dinsdag: 12.00 uur – 13.00 uur                                                               
Woensdag: 09.15 uur – 10.15 uur / 10.15 uur – 11.15 uur

Kosten: € 10 per maand. Ooievaarspas 35% korting.

Voor informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met Wijkz Welzijn Segbroek:     
Tel. 070 – 205 24 50, op maandag t/m vrijdag van 10.00 uur – 16.00 uur.

Wijkfestival Bloemenbuurt

Op zaterdag 17 september organiseert Wijkberaad Bloemenbuurt Wijkfestival Bloemenbuurt. Het thema voor deze middag is: Marché Fleuri. Een feestelijke middag, overgoten met een Frans sausje.

De setting is een (hopelijk) mooie nazomermiddag in de prachtige Hyacinttuin, die zich perfect leent voor dit thema. Petanque, kraampjes met lokale ondernemers. Op de achtergrond accordeonmuziek met chansons en musettes. Voor de kinderen is er een heuse schilderwedstrijd en natuurlijk ontbreekt het niet aan een springkussen, limonade en crêpes chocolat! En vanzelfsprekend is er het Rad van Fortuin!
Vanaf een uurtje of vier is het tijd voor een gezamenlijk drankje, met Franse hapjes.

Kom vooral langs! Je bent welkom van 13:00 tot 18:00 uur.
Locatie: Wijkcentrum De Hyacint & Hyacinttuin, Anemoonstraat 25 in Den Haag.

Vruchtenbuurt in Den Haag regelt zelf een aansluiting op een duurzaam warmtenet

Het bewonersinitiatief Warm in de Wijk is al sinds 2015 in de wijk actief om samen met de bewoners van de wijk een eigen duurzaam warmtenet te ontwikkelen. Bewoners worden hiermee voorzien van warmte uit dit warmtenet in plaats van met hun cv-ketel. De verplichting die geldt om vanaf 2026 geen cv-ketel meer te vervangen door een andere cv-ketel lossen de bewoners nu dus zelf op met dit eigen warmtenet.

In ‘Warm in de Wijk’ werken de bewonerscoöperatie Duurzame Vruchtenbuurt, NetVerder, Dunea Warmte & Koude en de Gemeente Den Haag samen. Dit voorjaar wilden zij minimaal 500 intentieverklaringen in de wijk ophalen om het project voort te zetten. Met 638 aanmeldingen (en de teller loopt nog steeds) is dit doel ruimschoots gehaald. Dankzij de vele persoonlijke gesprekken die de inwoners met Warm in de Wijk en met elkaar over dit warmtenet hebben gevoerd is er nu een serieuze stap gezet in het mogelijk maken van een eigen duurzaam warmtenet.

Het succes is voor een groot deel te danken aan de hulp van alle bewoners in de wijk, die hebben geholpen met flyeren, reclameborden in de wijk ophangen, langs de deuren gaan en het initiatief onder de aandacht brengen bij hun buren. Warm in de Wijk kenmerkt zich door deze persoonlijke benadering. Zo werden communicatie-uitingen regelmatig gepersonaliseerd voor de verschillende straten.

Wat is nu het vervolg?

Nu er genoeg draagvlak is in de wijk, gaan de partners verder met het project en zullen zij daarvoor de nodige investeringen doen. Dat gaat bijvoorbeeld om een ontwerp voor de locatie van de warmtebron en voor het leidingennetwerk. Ook wordt een gedetailleerd aanbod voor de bewoners uitgewerkt. Dit aanbod hopen ze rond de zomer van 2023 aan de bewoners te kunnen presenteren. Wanneer het warmtenet precies warmte gaat leveren, is van veel factoren afhankelijk. De ambitie is om in 2025 duurzame warmte te leveren aan de bewoners in de Vruchtenbuurt die zich hebben aangemeld voor het warmtenet. De andere bewoners in de wijk blijven voorlopig nog aangesloten op aardgas. Warm in de Wijk hoopt natuurlijk dat uiteindelijk de hele Vruchtenbuurt van het aardgas af gaat.

In de tussentijd gaat Warm in de Wijk ook aan de slag met bewoners om de woningen voor te bereiden op de warmteaansluiting. Denk bijvoorbeeld aan het overstappen op elektrisch koken of in sommige gevallen een tijdelijke oplossing bieden voor de bewoners waarvan de CV-ketel aan vervanging toe is.

Wilt u meer weten over het project? Kijk dan op www.warmindewijk.nl

Zomersluiting kantoor Wijkberaad Bloemenbuurt

In verband met de zomervakantie is het kantoor van Wijkberaad Bloemenbuurt De Hyacint de maand augustus gesloten.

Het kantoor is weer geopend op dinsdag 30 augustus.

Let op! Wijkcentrum De Hyacint is in augustus wel geopend. Kijk hier wat er te doen is aan activiteiten.

Zomervakantie in Segbroek

Doe mee met leuke activiteiten voor kinderen en jongeren. Je bent welkom op diverse locaties in Segbroek. Kom langs en doe mee met sport & spelactiviteiten, meidenactiviteiten en uitjes.

Contact en inschrijven met SMS whatsapp bij:
Meester Yashar 06-81688721
Juf Marion 06-33317421
Meester Michel: 06-43085957
Meester Koert: 06-24958209

Bekijk hier de flyer!

Back to top