Nieuws

Vraag elkaar Carrousel

Beste buurtbewoner!

Wat zou jij graag willen doen?

Wil je bijvoorbeeld een keer gaan zwemmen? Een oude hobby oppakken? Een gezellig avondje naar theater? Naar de stad, of een terrasje pakken? Heb je misschien een andere vraag of wens?

Kies een activiteit die je past.
Neem deel en geniet van een ontspannen ontmoeting met mensen die jouw interesse delen en het leuk vinden om samen iets te gaan doen.

Deelname is gratis – aanmelden is vereist, en VOL=VOL

Je kunt je aanmelden via vraagelkaar.nl/cafe. Bellen naar 088-7878901 of mailen naar vraag@vraagelkaar.nl mag natuurlijk ook.

Over VraagelkaarOp www.vraagelkaar.nl kun je aangeven wat je leuk vindt om te doen of wat je voor ander wil betekenen. Wat vind jij leuk om te doen? Weer eens een keer met iemand naar het theater, samen wandelen of juist klaverjassen?

Vraagelkaar, gewoon doen voor een sprankje geluk! Zo kunnen we veel voor elkaar betekenen.

We zien je graag!

Vakantie! Laat thuis veilig achter

De vakantie staat voor de deur en veel mensen vertrekken voor een (korte) vakantie. Traditioneel wordt in deze periode meer ingebroken. Zorg dat het u niet overkomt en neem maatregelen. Zorg voor verlichting in en om uw huis en informeer uw buren.

Caravan of camper inladen 
Wijkagent Peter Hoffer uit Hoorn zegt daarover het volgende; ‘We zien vaak dat vakantiegangers een paar dagen voor vertrek hun camper of caravan al voor de deur zetten. Handig met inladen. Maar ook handig voor potentiele inbrekers. Die weten dan precies welke mensen er op vakantie gaan. Ondanks dat het lastig is; probeer de caravan of camper niet op de oprit of voor de deur te zetten. Is er geen andere optie? Probeer dan de tijd zo kort mogelijk te houden. Op deze manier vallen de vakantieplannen zo min mogelijk op.

Voorkom een inbraak 
Niemand wil na een welverdiende vakantie thuiskomen en dan een grote ravage in huis aantreffen, aldus Hoffer. Met een aantal goede voorzorgen kan u de kans op woninginbraak sterk verkleinen, zegt de wijkagent. Wie z’n huis veilig achterlaat, gaat ontspannen op vakantie. Het kost misschien iets extra, maar als daarmee een inbraak wordt voorkomen, bespaart het nog veel meer tijd, ergernis en geld.

Tips tegen inbreken tijdens vakantie

 • Sluit ramen en deuren en doe ze op slot. Haal de sleutels er uit en berg ze op.
 • Zorg voor schemer-geschakelde verlichting bij de toegangsdeuren.
 • Installeer tijdschakelaars zodat ’s avonds licht aangaat in de woonkamer en elders in huis.
 • Laat gordijnen niet permanent dicht; haal planten niet weg van de vensterbank.
 • Vraag de buren om de post te verzamelen en de planten water te geven.
 • ‘Twitter’ niet rond dat je op vakantie bent.
 • Laat in de achtertuin geen ladder of afvalcontainer staan als opstapje naar het balkon.
 • Berg kostbaarheden in een kluis op of geef deze in bewaring.
 • Maak van de woonkamer geen etalage met allerlei aantrekkelijke spullen in het zicht.
 • Laat in huis een kaartje achter met het telefoonnummer van een contactpersoon die de politie in geval van nood kan bellen.
 • Snoei struiken in de voortuin zodat vanaf de straat de voordeur en ramen goed zichtbaar blijven.
 • Doe altijd aangifte als er toch is ingebroken.

Sluit aan bij Burgernet 
Tot slot adviseert wijkagent Peter Hoffer om u aan te sluiten bij Burgernet. Burgernet is een initiatief om gezamenlijk de veiligheid binnen de gemeente te verhogen. Burgernet is niet alleen bedoeld om criminaliteit tegen te gaan, maar wordt ook ingezet als er mensen worden vermist. Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon, een SMS-bericht of een e-mail met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon/voertuig. Voor meer informatie en aanmelding: www.burgernet.nl.

Bron: www.politie.nl

Gezocht vrijwilliger informatieve huisbezoeken

De ouderenconsulenten van VÓÓR Welzijn  Segbroek zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het aanspreekt om mee te werken aan het volbrengen van het volgende; jaarlijks worden ouderen in Den Haag (Segbroek) uitgenodigd om deel te nemen aan een preventieve vragenlijst omtrent levensvreugde en algemene gezondheid. U bezoekt hiervoor ouderen boven de 75 jaar die nog zelfstandig thuis wonen.

Door deze huisbezoeken krijgen wij een goed beeld van de oudere en kunnen we preventief hulp aanbieden waar nodig op het gebied van allerhande vraagstukken omtrent het ouder worden.

Om vrijwilliger te worden bij Vóór Welzijn dient er een verklaring omtrent gedrag  worden overlegd.
voor meer informatie neemt u contact op met de ouderenconsulent van Voor Welzijn Segbroek.
j.vanrossum@xtra.nl
070-2052480

Ruim baan voor de fiets

De fiets wordt hét vervoersmiddel in de stad

Wethouder Robert van Asten (Mobiliteit) presenteert, namens het College, vandaag het plan ‘Ruim baan voor de fiets – Fietsstrategie Den Haag 2040’. “Onze ambitie is dat Den Haag een echte fietsstad wordt, voor álle Hagenaars. In 2040 is de fiets het belangrijkste vervoermiddel in de stad. Een keuze voor de fiets is comfortabel, veilig, schoon en vanzelfsprekend.”

Den Haag groeit! Het is een uitdaging om de mobiliteit in Den Haag zo te organiseren dat de leefbaarheid, de aantrekkelijkheid en de bereikbaarheid van de stad worden vergroot. In ‘Ruim baan voor de Fiets’ staat de visie op de fiets in Den Haag in 2040. Er is gekozen voor het jaar 2040, omdat investeringen in de fiets vooral effectief zijn als ze over een langere periode worden volgehouden.

“Wij willen fors investeren in een comfortabel en veilig fietsnetwerk en goede fietsparkeervoorzieningen. Dat is de basis voor een aantrekkelijke fietsstad. We zetten in op vernieuwend beleid om ook nieuwe groepen te bereiken om vaker voor de fiets te kiezen en een proactieve aanpak voor de verkeersveiligheid waarmee het aantal slachtoffers omlaag gaat.”

Inwoners van Den Haag maken samen maar liefst 325.000 fietsritten per week. Deze visie is dan ook tot stand gekomen met medewerking van een groot aantal betrokken organisaties en partijen uit stad en regio. Fietsen wordt gezien als een van de meest efficiënte manieren om de verdichtende stad goed bereikbaar, leefbaar en schoon te houden.

Van Asten:“Een aantrekkelijke fietsstad vraagt én om continuïteit en versterking van bewezen succesvol beleid, én om vernieuwing, innovatie en durf om nieuwe dingen te proberen.”
Meer informatie
Ruim Baan voor de Fiets

Foto: : Gemeente Den Haag/ Valerie Kuypers.

Bezorgers gezocht

Binnen het team voor Wijkwijsbezorgers is ruimte voor nieuwe leden.

Woon je in de Bloemenbuurt en heb je 5x per jaar een uurtje over? Houd je wel van een beetje fysieke inspanning? Kom ons dan helpen met het bezorgen van Wijkwijs!

Alle leeftijd zijn welkom. Ook jongeren vanaf 12 jaar. Maar vraag dan wel eerst toestemming aan je ouders/verzorgers.

Als dank organiseren we een maal per jaar een gezellige bijeenkomst met een hapje en een drankje. Ook mag je mee met het vrijwilligersuitje. En krijg je 20 credits om te besteden in de webwinkel van Den Haag Doet.

Geïnteresseerd? Bel Marianne Wijsman, 070 363 58 95 of meld je aan via redactiewijkwijs@gmail.com

Woonvoorziening Sportlaan verhuist naar Schenkweg

Schenkweg 58-60 wordt de nieuwe locatie voor de woonvoorziening die nu nog aan de Sportlaan is gevestigd. Dat pand is maar twee jaar beschikbaar. De eerste bewoners, mensen die (nog) geen eigen (huur)huis of andere woonplek hebben, komen eind 2020 naar de Schenkweg. Zij krijgen begeleiding van zorgprofessionals, onder andere op het gebied van huisvesting en financiën. 

Eind 2018 kwam de gemeente met het 10 Punten Plan en wordt er hard gewerkt aan het verbeteren van de opvang en begeleiding van dak- en thuislozen in de stad. Belangrijkste speerpunten zijn: kleinschaliger woonvormen, toegespitst op meer specifieke groepen en met gerichte begeleiding, verspreid over de stad. De locatie aan de Schenkweg is, net als de locatie aan de Sportlaan, gericht op mensen die toe zijn aan een meer zelfstandige woonvorm. De nieuwe bewoners worden daarbij verder begeleid en zullen na gemiddeld een jaar uitstromen naar echt zelfstandiger wonen.

Bert van Alphen, wethouder Maatschappelijke opvang: “Iedereen in Den Haag verdient de zorg en begeleiding die nodig is om mee te kunnen doen. Daar hoort ook het hebben van een eigen bed en een eigen ´thuis´ bij; een plek waar je zelf kan beslissen naar welk tv-programma je kijkt.”

Net als bij de Sportlaan zal ook bij de Schenkweg de komst van de nieuwe bewoners in nauw overleg met de buurt plaatsvinden en wordt het begeleiden van de bewoners en het beheer van de locatie uitgevoerd door een daarin gespecialiseerde organisatie. Er wordt ook een begeleidingscommissie ingericht, met onder andere omwonenden, vertegenwoordigers van het wijkteam, de wijkagent en ondernemers.

Den Haag start campagne strijd tegen eenzaamheid

Woensdag is een hele grote campagne in de Haagse strijd tegen eenzaamheid van start gegaan. De campagne maakt onderdeel uit van het actieplan Eenzaamheid waarmee de gemeente Den Haag de komende jaren ruim 2,3 miljoen euro investeert in de strijd tegen eenzaamheid. De campagne duurt vier jaar.

Meer dan 50 procent van de Hagenaars voelt zich in meer of mindere mate eenzaam, dat is de reden dat de gemeente Den Haag op 8 mei start met de campagne ‘Eerste hulp bij eenzaamheid’. Dat is een stadsbrede, confronterende bewustwordingscampagne, gericht op de omgeving van de bewoner die eenzaam is. “Dit hoge percentage, laat ik daarin maar glashelder zijn, vind ik onacceptabel. Ondanks de ruim 900 initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan, zien we het percentage toch stijgen. We hebben echt alle mensen in Den Haag nodig in onze strijd. Deze campagne is gericht op de buurman, de slager en de zoon: zij kunnen eenzaamheid signaleren en daardoor mede helpen oplossen,” zegt wethouder Kavita Parbhudayal voor wie de strijd tegen eenzaamheid de komende jaren het speerpunt is.

Eenzaamheid een gezicht
De gemeente zet buitenreclame, advertenties, animatie, de website www.ehbe.nl, posters in bibliotheken, Servicepunten XL en 40 filialen van Albert Heijn in voor de campagne Eenzaamheid kent veel gezichten, wie ken jij? “We zien in Den Haag dat eenzame bewoners zich in alle lagen van de bevolking, van jong tot oud, bevinden. Dat weten mensen vaak niet, want eenzaamheid is een groot probleem dat aan de buitenkant vaak niet zichtbaar is. Het is tijd om eenzaamheid een gezicht te geven. Eenzaamheid is geen keuze en niet iets om je voor te schamen. Ik wil echt samen met de bewoners van Den Haag werken aan een beter leven voor alle mensen in Den Haag.

Wijkgerichte aanpak

Na de stadsbrede campagne, start de gemeente Den Haag medio juni met een wijkgerichte aanpak. Tijdens deze wijkcampagnes laat Den Haag vooral zien hoe een klein gebaar grote positieve gevolgen kan hebben. Een mooi voorbeeld daarvan, zegt Parbhudayal, zijn de Lief-en-Leedstraatjes. “Met een klein potje geld zorg je dat mensen met elkaar in contact komen, waardoor er een netwerk ontstaat. Het is zo’n groot succes dat we nu al hebben besloten om het in nog veel meer wijken te organiseren. De wijkcampagne begint natuurlijk in de wijken waar de eenzaamheid het hoogst is.
 
Met zijn allen niet alleen
De campagne maakt deel uit van het actieplan ‘Met zijn allen niet alleen’ van de gemeente Den Haag. De gemeente werkt hierin samen met bewoners, verenigingen, professionals en ondernemers en faciliteert projecten als Lief-en-Leedstraatjes, Open je Hart, Vraag elkaar, School voor Eenzijn en de Haagse Community tegen de eenzaamheid. 
 
Meer informatie

Back to top